Cum poți să păstrezi numărul de înmatriculare dacă ai vândut mașina. Cât costă și ce trebuie să faci

Autor: Radu Țuțulan 01 oct. 2024 Știri auto
Cum poți să păstrezi numărul de înmatriculare dacă ai vândut mașina. Cât costă și ce trebuie să faci

Cei care și-au vândut mașina, dar vor să păstreze numărul de înmatriculare pentru a-l folosi la un alt vehicul, pot face asta numai dacă urmează o anumită procedură.

Toți posesorii de autovehicule au posibilitatea de a păstra combinația numărului de înmatriculare.

Pot solicita asta fie dacă au vândut mașina, fie dacă aceasta a fost radiată din circulație.

Cum poți să păstrezi numărul de înmatriculare dacă ai vândut mașina

Pentru a păstra numărul de înmatriculare al vehiculului vândut sau pe care urmează să-l înstrăinezi, trebuie să parcurgi mai mulți pași.

În primul rând, trebuie achitată o taxă specială de păstrare a numărului, în valoare de 30 de lei. Această sumă se achită fie online, prin ghiseul.ro, fie la Direcția de Permise și Înmatriculări (DGPCI).

Apoi, se va completa o solicitare de păstrare a numărului de înmatriculare, care se depune, împreună cu mai multe acte, tot la DGPCI.

Însă, această solicitare trebuie înregistrată înainte ca noul proprietar să solicite transcrierea dreptului de proprietate.

Acte necesare pentru păstrarea numărului de înmatriculare

Pentru a păstra numărul de înmatriculare, la DGPCI trebuie depuse următoarele documente:

  • cererea solicitantului;
  • actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice, în original;
  • dovada achitării tarifului de păstrare a combinației numărului de înmatriculare.

Păstrarea combinației numărului de înmatriculare poate fi solicitată de către titularul certificatului de înmatriculare înainte de radierea din circulație a vehiculului, la expirarea solicitării anterioare de păstrare (dacă e cazul) sau înainte de transcrierea dreptului de proprietate pe numele noului proprietar.

Rezervarea numerelor de înmatriculare are valabilitatea de un an, cu posibilitatea de prelugire, dar nu mai mult de 3 ani, în total.

Combinația nu poate fi cedată în favoarea altei persoanei fizice sau juridice. Așadar, aceste numere de înmatriculare vor putea fi folosite doar de cel care a solicitat păstrarea combinației, numai pentru un vehicul aflat în proprietatea sa.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: shutterstock.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide